Wyszukiwarka

Aktualności

Zapisz się na newsletter

  • 3.jpg
  • 2.jpg
  • 5.jpg
  • 1.jpg
  • 4.jpg

Światowy Dzień Zdrowia

 

 

 

 

 

 

ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 7 KWIETNIA 2015

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

 

Tematem przewodnim tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia 2015 jest bezpieczeństwo żywności. Informacje związane z tą tematyką można zaleźć na stronie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) www.who.int  oraz na stronach Regionalnych Biur WHO.

Jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na zdrowie ludzkości. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów.

Każdego roku 2 miliony osób, w tym wiele dzieci , umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i wodzie.

Stale pojawiają się coraz to nowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności. Zmiany w jej produkcji, dystrybucji i konsumpcji, zmiany środowiskowe, nowe pojawiające się patogeny, wszystko to stanowi wyzwanie dla krajowych systemów bezpieczeństwa żywności. Większa mobilność ludzi i rozwój handlu dodatkowo zwiększają prawdopodobieństwo międzynarodowego rozprzestrzeniania się zagrożenia.

Produkcja i obrót żywnością odbywają się coraz bardziej globalnie, tym samym konieczna staje się potrzeba wzmocnienia systemów bezpieczeństwa żywności wewnątrz i pomiędzy krajami. W związku z tym, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podczas tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia, akcentuje potrzebę poprawy systemów bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”.

WHO opracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności: 

  • 1: Utrzymuj czystość

  • 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

  • 3: Gotuj dokładnie

  • 4: Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

  • 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności

Źródło: www.who.int