• 1.jpg
  • 3.jpg
  • 5.jpg
  • 2.jpg
  • 4.jpg

Higiena Żywności i Żywienia

ODDZIAŁ HIGIENY ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA


 
 Do zadań Oddziału Higieny Żywności i Żywienia należy nadzór nad:
 

  • warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności
  • warunków żywienia,
  • warunkami produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
  • warunkami produkcji i obrotu kosmetykami.
 
 
W ramach tego pracownicy oddziału wykonują następujące czynności:
 
  • kontrolowanie podmiotów wykonujących działalność wchodzącą w zakres sprawowanego nadzoru,
  • pobieranie do badań próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków,
  • udział w ustalaniu przyczyn i zwalczaniu zbiorowych zatruć pokarmowych,
  • nakazywanie i usunięcia uchybień sanitarnych stwierdzonych podczas kontroli,
  • inne czynności wynikające z przepisów prawa.