• 5.jpg
  • 4.jpg
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg

Higiena Żywności i Żywienia

ODDZIAŁ HIGIENY ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA


 
 
     Do zadań Oddziału Higieny Żywności i Żywienia należy nadzór nad:

  • warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności

  • warunków żywienia,

  • warunkami produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,

  • warunkami produkcji i obrotu kosmetykami.


    W ramach tego pracownicy oddziału wykonują następujące czynności:

    • kontrolowanie podmiotów wykonujących działalność wchodzącą w zakres sprawowanego nadzoru,

    • pobieranie do badań próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków,

    • udział w ustalaniu przyczyn i zwalczaniu zbiorowych zatruć pokarmowych,

    • nakazywanie i usunięcia uchybień sanitarnych stwierdzonych podczas kontroli,

    • inne czynności wynikające z przepisów prawa.